Tinco Lycklama à Nijeholt Meerdere Datums!

Tinco Lycklama à Nijeholt.

Op reis met Tinco Lycklama à Nijeholt.
Tinco Lycklama å Nijeholt Birwa Tours Culturele hoofdstad 2018Tijdens deze tour maakt u kennis met de kleurrijke jonkheer Tinco Lycklama à Nijeholt geboren in 1837 te Beetsterzwaag en overleden in 1900 in Cannes. De geschiedenisboeken zijn hem vergeten, maar Tinco deed opmerkelijke dingen. Op 27- jarige leeftijd trok hij te voet en te paard door het Midden- Oosten en ging daar graven naar sporen van de oudste beschavingen.  Hij bezocht de sjah van Perzië, maar dronk ook koffie met de bedoeïenen. Hij bezocht Isfahan, Persepolis, Babylon, Nineve, Bagdad, Aleppo en doorkruiste Libanon en Palestina. Tinco heeft zijn reis beschreven in een reeks van 4 boekwerken (2200 pagina’s).  Hierin laat Tinco een tijdsbeeld zien van de situatie in het midden- Oosten in de 60- er jaren van de 19e eeuw.

Na een reis van bijna 3 jaar vestigde Tinco, in zijn woonhuis in Beetsterzwaag, een Oriëntaals museum. Maar niet voor lang. In 1872 vertrok Tinco naar de Franse stad Cannes en zijn hele museum verhuisde met hem mee. In 1877 schonk Tinco vrijwel zijn hele “Musée Lycklama” aan de stad Cannes. Samen met zijn vrouw Juliana thoe Schwartsenberg en Hohenlanzberg deed hij veel donaties o.a. aan de St. Bonifatiuskerk en het Bonifatius Hospitaal in Leeuwarden. Tinco had een speciale band met Wolvega, waar hij de Lycklamastins aan het R.K kerkbestuur schonk. Tinco en zijn vrouw liggen in Wolvega begraven, in de neogotische kapel bij de St. Franciscus kerk, die hij kocht op de wereldtentoonstelling in Parijs (1889).

Tijdens deze tour reist u in de voetsporen van Tinco. Wij nemen u mee naar zijn leven in Beetsterzwaag, zijn grand tour door de Oriënt , zijn verzamelde collectie oosterse voorwerpen die hij meenam naar Cannes en die nu na 150 jaar weer terug zijn in Beetsterzwaag. Aan het einde van de dag bezoekt u de St. Franciskus kerk met een fototentoonstelling van Gerhild van Rooij en de neogotische grafkapel, de uiteindelijke rustplaats van Tinco Lycklama à Nijeholt en zijn vrouw Juliana thoe Schwartzenberg en Hohenlansberg

Deze tour wordt georganiseerd op de volgende data:
21 juli vanuit Drachten, opstapplaats vd Valk Hotel, lavendelheide 4.
11 augustus vanuit Leeuwarden, P&R Kalverdijkje.
1 september vanuit Heerenveen, Carpool Heerenveen weinmakker.
Overige opstapplaatsen in overleg mogelijk.

Tijdens de hele tour is een begeleidend gids aanwezig.

Kosten dagtocht € 49.00 p.p.

Het programma:
9.00/9.30 uur vertrek opstapplaats
10.00 uur Beetsterzwaag,  tour door de Hoofdstraat, koffie/thee met wat lekkers.
11.00 uur bezoek aan het (tijdelijke) museum “Een Friese Jonker in de Oriënt”.
12.30 uur lunch in Beetsterzwaag.
13.30 uur bezoek Dorpskerk Beetsterzwaag (expo Adels kerk Oud Beets).
14.15 uur bezoek kerkhof Oud Beets (begraafplaats fam. Lycklama à Nijeholt).
15.00 uur bezoek kerk en grafkapel Wolvega (foto expositie en rondleiding).
16.00 uur Koffie/thee in de omgeving van Wolvega.
17,00 uur eindpunt.

Opgave kan via:
-Het onderstaande formulier
-E-mail info@birwa.nl
-Telefoon: 0511-424135


  Uw naam*

  Uw email*

  Adres + huisnummer*

  Postcode*

  Woonplaats*

  Telefoon nummer*

  Aantal personen*

  Wensen / Opmerkingen